Training & Coaching bij organisatieveranderingen
“Als harder werken niet meer werkt” - Daniel Ofman
Wimatch helpt grip te krijgen op onproductieve gedachten en emoties
“You can't stop the waves, but you can learn to surf.” ― Jon Kabat-Zinn
WiMatch helpt je met jezelf bezig te zijn, zonder moeten
“Je kunt worden wie je wilt zijn” – Marijke Korendijk

Vrijheid

Vandaag is het 5 mei en vieren we onze vrijheid!

Gisteravond hebben we met zijn allen weer de slachtoffers herdacht die hebben gevochten voor onze vrijheid. Ik ben er altijd van onder de indruk maar tegelijkertijd is het ook iets onwerkelijks. Want tenslotte leven we al 70  jaar in vrijheid. Al of pas? Wat houdt het eigenlijk in als je niet in vrijheid kunt leven, niet kunt zeggen wat je denkt? De kogels om je oren vliegen omdat je een ander geloof aanhangt? Je jood, moslim, zwart, wit, homo of hetero bent.

Zoveel vragen die ik niet kan beantwoorden maar ik merk wel dat ik er soms voor kies om berichten over IS, Parijs, Denemarken, MH17 niet te lezen. Gewoonweg omdat ik niet kan bevatten wat en waarom dit allemaal gebeurd en de reden überhaupt niet wil en kan begrijpen. Wat een leed doen we elkaar toch allemaal aan!

Tegelijkertijd besef ik mij maar ook al te goed wat een voorrecht het is om die keuze te hebben. De keuze om die bewuste bladzijde gewoon om te slaan, net te doen of het er niet is, voor mijn eigen gemoedsrust. Is dit laf, slap of…….? Voor mijzelf is dit iets waar vrijheid ook voor staat:

De vrijheid om je eigen keuzes te maken.

Laten we alsjeblieft niet vergeten wat een voorrecht het is om te leven in vrede en dat je zelf je keuzes kunt maken. Wederzijds begrip en respect voor een ieder is hierin een groot goed! Je kunt er namelijk voor kiezen om een oordeel te hebben over diegene met een ander geloof, geaardheid, mening, manier van leven en ga zo maar door, maar je kunt er ook voor kiezen om blij te zijn met die van jezelf.

Je kunt proberen alles te labelen met goed of fout als iemand anders denkt of doet dan jijzelf, maar probeer je de komende tijd eens de volgende vragen te stellen wanneer je weerstand, oordelen en vooroordelen voelt opkomen bij bepaalde mensen, onderwerpen of gebeurtenissen:

Heeft die ander er recht op om zo te zijn, te leven of te denken? Waarom voel ik dat eigenlijk zo? En last but not least, stop alsjeblieft met denken in goed of fout.

Vrijheid is zoveel meer …………….

 

Liefs,

 

marijkekorendijk

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This