Training & Coaching bij organisatieveranderingen
“Als harder werken niet meer werkt” - Daniel Ofman
Wimatch helpt grip te krijgen op onproductieve gedachten en emoties
“You can't stop the waves, but you can learn to surf.” ― Jon Kabat-Zinn
WiMatch helpt je met jezelf bezig te zijn, zonder moeten
“Je kunt worden wie je wilt zijn” – Marijke Korendijk

Die vervelende collega, die zijn wij zelf!

Deze kop boven het artikel van Roos Vonk, sprong mij tegemoet vanochtend toen ik het AD opensloeg. Ik merk dat ik in eerste instantie een beetje geïrriteerd raak van zo’n titel, want je hebt natuurlijk meteen iemand in gedachten met wie jij je niet wil vereenzelvigen! Deze persoon zit zo in je allergie dat je met de beste wil van de wereld niet kan bedenken dat diegene ook maar iets goeds kan, laat staan dat dit iets over jou zegt!

Maar toch is dit maar al te waar!

Volgens Roos Vonk is dit de top 5 aan ergernissen:

1. Gebrek aan collegialiteit; betweterigheid.
2. Domheid
3. Luiheid
4. In de verdediging bij feedback
5. Slachtoffergedrag

Als je bijvoorbeeld vindt dat je collega of leidinggevende last heeft van betweterigheid, komt dit waarschijnlijk doordat jijzelf een hoge mate van bescheidenheid bezit waardoor je de neiging hebt om wellicht een beetje onzichtbaar te worden en je best iets assertiever mag zijn. De kans is ook groot dat je assertiviteit verwart met betweterigheid en je daarom mateloos stoort aan die desbetreffende collega of leidinggevende. Nu betekent dit niet dat we dus allemaal van nature bescheiden zijn! Dit is volgens mij ook een hoge mate van aangepast en gewenst gedrag aangezien we samenwerken zo hoog in het vaandel hebben staan.

Als we kijken naar de nummer 3, luiheid. Is je collega echt lui en loopt hij of zij de kantjes ervan af? Vraag jezelf eens af of diegene ook wel echt de kans krijgt van zijn/haar leidinggevende, jezelf en naaste collega’s om zijn/haar taak zorgvuldig uit te voeren of heeft iedereen een mening over hoe het moet? De kans is anders aanwezig dat het geen luiheid is maar diegene het een uitdaging vindt om zijn eigen mening en ideeën te uiten en zich daardoor terugtrekt en dit door de buitenwereld wordt verward met luiheid.

Tijdens een training afgelopen week bleek namelijk ook weer dat we het heel lastig vinden om positieve kanten van onszelf te belichten, laat staan die van een ander! Maar nog beter zijn we in het wegwuiven van onze positieve kanten. ” Nou ja dat is toch niets bijzonders!” Waarom vinden we het toch zo lastig om gewoon” dank je wel” te zeggen als een collega, vriend of vriendin je ergens mee complimenteert?

Probeer de komende week eens open te staan voor de positieve kanten van jezelf en die van een ander en zie wat dat doet met jezelf en je kijk op die ander!

Succes en fijne dag!

marijkekorendijk

 

 

Pin It on Pinterest

Share This