Training & Coaching bij organisatieveranderingen
“Als harder werken niet meer werkt” - Daniel Ofman
Wimatch helpt grip te krijgen op onproductieve gedachten en emoties
“You can't stop the waves, but you can learn to surf.” ― Jon Kabat-Zinn
WiMatch helpt je met jezelf bezig te zijn, zonder moeten
“Je kunt worden wie je wilt zijn” – Marijke Korendijk

Investeren we nog in ons grootste kapitaal?

Vorige week werd mij tijdens een interview de volgende vraag gesteld: Wat zou jij willen veranderen aan de huidige arbeidsmarkt? Mijn antwoord hierop was en is: Dat werkgevers weer gaan investeren in hun grootste kapitaal!

Natuurlijk doen we dat! Elke ondernemer denkt dan meteen aan de recente investering in zijn wagenpark, machines, kantoorinrichting, andere huisvesting gericht op de toekomst en ga zo maar voort. De economie zit gelukkig weer een beetje in de lift en elke ondernemer is blij dat er überhaupt weer geïnvesteerd kan worden! Maar investeren we ook nog wel in ons grootste kapitaal……

de medewerkers!

De medewerkers van een organisatie zijn feitelijk het fundament en het is daarom heel logisch dat we geneigd zijn de basis te vergeten. Het is er tenslotte al zo lang en is solide en trouw. Maar zit daar ook niet meteen de valkuil door voor lief te nemen wat er is en er niet meer in te investeren. In de privésfeer zijn de gevolgen hiervan ondertussen wel bekend……1 op de 3 huwelijken strand.

Last but not least is er nog een groep mensen waarbij angst de reden is waarom deze vraag lastig te beantwoorden is. Deze categorie mensen durft gewoonweg niet naar binnen te kijken omdat ze bang zijn daar allerlei mogelijke problemen en gevoelens tegen te komen, waarvan ze bang zijn zich daarin verliezen.

Nu betekent investeren niet alleen maar dat het geld moet kosten. Investeren in je medewerkers betekent ook dat je vraagt hoe het met ze is, wat ze bezigt houdt zowel privé als zakelijk en wellicht ook hoe zij de toekomst van je bedrijf zien. Investeren betekent ook dat je samen onderzoekt of diegene nog wel op de goeie plek zit in de organisatie of dat hij of zij wellicht behoefte heeft aan andere uitdagingen. Hier kunnen hele verrassende en verfrissende ideeën uit voort komen. Ik weet ook zeker dat je zult merken dat de medewerkers weer frisse energie krijgen en het ziekteverzuim zal dalen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat alles wat je aandacht geeft dat groeit!

Bij de wat grote ondernemingen is er een HR afdeling die zich hier mee bezig houdt en bij de kleinere ondernemingen is het HR beleid waarschijnlijk een taak ‘erbij’. Wat je functie ook is binnen een organisatie. Ben je eigenaar, directeur, hoofd HR, HR medewerker, manager of teamleider …..Geef jezelf eens een eerlijk antwoord op de volgende vraag:

Investeren we nog wel in ons grootste kapitaal?

Veel plezier en tot volgende week!

Groeten,

marijkekorendijk

Pin It on Pinterest

Share This